Slik blir du kunstner på heltid - Din fremtid
Innholdsmarkedsføring fra Kaiman

Simon Eikås Løken er førsteårs student ved Kunstskolen i Rogaland. Her er et av hans bilder.

Kunstskolen i Rogaland holder til sentralt i Stavanger sentrum. Det er her Simon har funnet sin utdanningsplass. Skolen er en av få kunstskoler i Norge, og er for mange et toårig springbrett til kunsthøyskoler eller andre kreative utdannelser.

Kreativ i alle ledd

Simon Eikås Løken er en dyktig maler. Han håper at han om noen år kan leve av kunsten. Springbrettet og kreativt påfyll får han ved Kunstskolen i Rogaland.

Simon Eikås Løken er en dyktig maler. Han håper at han om noen år kan leve av kunsten. Springbrettet og kreativt påfyll får han ved Kunstskolen i Rogaland.

I 2009 ble skolen godkjent av NOKUT som fagskole. Utviklingen av skolen fortsetter, og i tillegg til å gi studentene en grunnleggende innføring i billedkunstens kreative teknikker, metoder og kritisk refleksjon, blir utdanningen også mer yrkesrettet.

– Kunstskolen i Rogaland er en unik fagskole i Norge. Vi har eksistert i over 50 år, og har en modell hvor vi bruker profesjonelle kunstnere, både som lærere og gjestelærere for våre studenter.

Skolen skal være et sted hvor man lærer det grunnleggende og blir introdusert til videre muligheter for så å finne sin egen vei videre. Studentene stiller ut arbeidene sine jevnlig, noe som gir viktige erfaringer, sier skolens rektor, John Øivind Eggesbø.

Studentene får årlig besøke aktuelle utstillinger som Venezia Biennalen. Det er to årlige studieturer.

Simon Eikås Løken har «alltid» interessert seg for maleri, men han gikk noen runder i arbeidslivet før han valgte å studere kunstfag.

– Kunstskolen i Rogaland har ry på seg for å utdanne dyktige studenter. Utdanningen er toårig, og kursene på skolen tar for seg de fleste kunstretninger. Mitt mål nå er å jobbe meg opp mot potensielle søknader til ulike kunstakademi. En bakgrunn fra KiR kommer veldig godt med, sier Simon.

- Vi er glade for at det går så bra for de som studerer videre på kunsthøyskolenivå. 90 prosent av de som blir invitert på opptaksprøve kommer inn, og de kjenner seg godt forberedt til videre studier, sier

Rektor John Øivind Eggesbø, KiR


Vi er stolte over at vi også er et solid kunst-springbrett videre for dem som vil studere kunst på kunsthøyskolenivå.

Rektor John Øivind Eggesbø, KiR

Kunstnere er lærere

Studentene ved KiR får store friheter til å utvikle seg som kunstnere. Her er Simon Eikaas Løken godt i gang med portrettet som du ser på et senere stadie lengre opp i artikkelen

Studentene ved KiR får store friheter til å utvikle seg som kunstnere. Her er Simon Eikaas Løken godt i gang med portrettet som du ser på et senere stadie lengre opp i artikkelen

Rektor John Øivind Eggesbø forteller at Kunstskolen i Rogaland har lagt undervisningen så tett opptil en kunsthverdag som mulig.

– Lærerne er kunstnere som har levd av sin kunst i flere år, og som kan dette yrkesfeltet. Man skal kunne langt mer «enn bare å male» for å leve som kunstner i dag. På skolen lærer man blant annet om hvordan man skal profilere seg selv og hvilke muligheter det finnes for kunstnere i Norge i dag, sier rektor.
Han legger til:

– Vi er den høyeste utdanningen innen billedkunstfaget i vår region, det gir studentene våre helt andre muligheter til å få prøve seg også utadrettet underveis i studiet. Studentene lærer å jobbe selvstendig og målet er at de skal kunne starte sin egen virksomhet etter studiene dersom de ikke studerer videre

Trives godt

Simen er godt fornøyd med skolen, og på vei mot drømmen sin: Leve av kunsten sin på heltid.

– Om jeg blir maler er usikkert. I løpet av første året på skolen er vi innom de fleste kunstarter. Det er utrolig givende, lærerikt og kreativt utviklende. For min del har jeg fattet mer interesse for installasjoner. En ting er sikkert: I en alder av 24 år har jeg endelig funnet ut "hva jeg vil bli når jeg blir stor", smiler Simon.

I Simons klasse går det 17 studenter. 

Kunstfaget gir ikke en 0900 – 1600 jobb, derfor har alle studentene nøkkelkort til skolen så de kan jobbe døgnet rundt, eller bare henge ut.

Skolen har kjøkken, hjemmekinoanlegg, musikkanlegg, bordtennis, garderobe med mer tilgjengelig.