Handyman uten høydeskrekk - Din fremtid
Innholdsmarkedsføring fra Kaiman

Noe av jobben til en vedlikeholdsarbeider innebærer fjellsikring. - Her er poenget å finne løse partier i fjellet, som blir detektert ved å slå eller bryte på det. Deretter må det tas en avgjørelse på om det løse partiet skal brytes helt løs, eller boltes fast, forklarer Geir Atle Tafjord.

E-CO merker isen der den er spesielt usikker og der skiløyper kryssar magasinene.

E-CO merker isen der den er spesielt usikker og der skiløyper kryssar magasinene.

Som en av Norges ledende vannkraftprodusenter, er E-CO Energi godt representert som eier og forvalter av kraftverk i store deler av Sør-Norge. Hol i Hallingdal er intet unntak, og her ved avdelingen finner vi Geir Atle Tafjord som jobber som vedlikeholdsarbeider.

- Tunneler er mitt hovedfag, og det innebærer både fjellsikring, kontroller og rensing av tunnelene – både på egen hånd og gjennom innleide firma, hvor jeg da kvalitetssikrer arbeidet som gjøres. I tillegg skal alt av damkonstruksjoner, bygninger og utstyr kontrolleres og vedlikeholdes med jevne mellomrom, og om vinteren skal usikker is over vassdragene våre sikres. Så jeg vil tro jeg har den mest varierende stillingen i hele E-CO Energi, forklarer Tafjord.

Tunnelklatrer

Den siste tiden har arbeidsplassen hans vært i Aurland i Sogn og Fjordane, en kommune velkjent for sin heftige natur med stupbratte fjell og dype fjorder. Godt egnet for vannkraftproduksjon, med andre ord, men det krever også at den som skal vedlikeholde anleggene ikke har klaustrofobi.

- Når en skal rense, montere eller bore i tunnelene og luftesjaktene, jobber en seg oppover i rør som kanskje ikke er mer enn 1,5 meter i diameter. Samtidig som du henger i en klatresele boltet fast i sjaktveggen, beskriver Tafjord.

Sikkerhet først

Når arbeidet skal foregå seg høyt og lavt, sier det seg selv at sikkerheten settes i fokus.

- Sikkerheten går foran alt i det vi gjør i E-CO, og vi kan aldri bli gode nok på det området. Når oppdrag som kan innbære en risiko skal gjennomføres, utarbeides det en analyse i forkant og underveis i oppdraget for å sikre optimal trygghet – både for den som skal utføre arbeidet, og for den som skal bruke anlegg og utstyr i etterkant, sier vedlikeholdsleder Torbjørn Haugo på E-COs avdeling i Hol.

 

HMS og bruk av riktig sikkerhetsutstyr som støvmaske er svært viktig for E-CO. Her bores det hull til boltene som skal sikre fjellveggen.

HMS og bruk av riktig sikkerhetsutstyr som støvmaske er svært viktig for E-CO. Her bores det hull til boltene som skal sikre fjellveggen.

- Vi trener mye på rutiner for hva som skal gjøres dersom noe mot formodning skulle skje under arbeidet; å få personen umiddelbart ut av området og raskest mulig til nødvendig hjelp. Dessuten legges det aldri noe tidspress på den som skal utføre et oppdrag. Gjør det du skal på en sikker måte, og bruk den tiden du trenger, legger Tafjord til.

Se oversikt over E-CO Energis kraftverk.

 

Tafjord er aktiv paraglider på fritiden, en hobby som passer ypperlig i kombinasjon med jobben - også med tanke på sikkerhetstankegang. Se video:

Faglig springbrett

Å knytte til seg ny kunnskap er viktig for E-CO Energi, og det gjøres blant annet gjennom rekruttering av unge nyutdannede.

- Vi har både lærlinger og traineer hos oss med jevne mellomrom, og har elever på utplassering gjennom et samarbeid med Ål videregående skole. Selv om vi ikke alltid har fast stilling å tilby, ser vi på det som svært viktig å la dem få mulighet til å komme inn i faget som videre kan bli et springbrett for en karriere – enten hos oss eller hos andre lignende selskaper, forklarer Haugo.

Les mer om det å være trainee i E-CO.

Tidlig på'an

E-CO Energi ser etter løsningsorienterte, kreative mennesker, som liker å samarbeide og har et godt humør og pågangsmot. Det er helt vesentlig for å skape et godt arbeidsmiljø, mener Haugo.

- Til gjengjeld er miljøet hos oss utrolig bra, med fantastiske kollegaer og god stemning. Jeg tror det er få andre arbeidsplasser hvor 90 prosent av de ansatte møter opp en halvtime før arbeidsdagen starter, bare for å skravle og drikke kaffe, smiler Tafjord.

Les mer og se videoer om det å jobbe i E-CO.

 

- Dersom jeg ønsker å utvide kompetansen min legger E-CO til rette for at jeg kan få ta for eksempel ønskede kurs, forteller Geir Atle Tafjord.

- Dersom jeg ønsker å utvide kompetansen min legger E-CO til rette for at jeg kan få ta for eksempel ønskede kurs, forteller Geir Atle Tafjord.